Fysiotherapie & Revalidatie

In de afgelopen 23 jaar van mijn werkzame leven als fitnesstrainer, personal trainer en fysiotherapeut heb ik vele mensen kunnen helpen bij een goed herstel en terugkeer naar sport, werk of het algemeen dagelijks leven. Vaak met succes maar soms ook met een ‘vertraagd herstel’. De reden hiervoor kunnen divers geweest zijn.

Een succesvolle revalidatie is afhankelijk van 5 componenten;

  • Behandeling
  • Bewegen/ trainen
  • Rust
  • Gezonde voeding
  • Mindset

Er zijn vele goede behandelmethoden en voor elke methode is een tijd en plaats.
Voor de therapeut is het de kunst erachter te komen welke behandeling voor de klant op dat moment de beste is. Bij acute blessures is er vaak sprake van weefselschade en zullen we goed rekening moeten houden met de manier waarop het aangedane weefsel herstelt. Soms betekent dat ook weleens dat je op dat moment juist niets moet doen.

“Functie bepaalt het orgaan”

Maar…….”stilstand is achteruitgang” hoor je wel eens. En dat klopt.
Ons lichaam is razendknap en past zich prima aan verschillende omstandigheden aan. De evolutie heeft dat allang aangetoond. Verschillende weefsels in ons lichaam reageren bijvoorbeeld op onder andere druk, (t)rek, temperatuur, geur, smaak en visuele prikkels en passen zich aan indien nodig. Helaas doen ze dit ook op het moment dat we weinig of niets meer doen. Waarom zou een spier sterk worden als je toch alleen maar zit of veel ligt? Waarom zouden je hart en longen zich positief aanpassen als je nooit eens een flinke wandeling maakt of wat sport? De verschillende functies die we de hele dag van ons lichaam vragen bepalen dus hoe onze weefsels en organen zich zullen ontwikkelen. Functie bepaalt het orgaan!

Disfunctie en herstel

Op het moment dat het lichaam niet (meer) in staat is bepaalde functies goed uit te voeren dan spreken we van een disfunctie. Het doel van Neokinesis revalidatie is het vaststellen van disfuncties en het herstellen van functie. Door gebruik te maken van verschillende spier-, lichte provocatie-, gewrichts- en zenuwtesten, gaan we opzoek naar de oorzaak van het probleem. Door ervaring heb ik geleerd dat de oorzaak van het probleem vaak op een ander plek zit als waar het probleem (de pijn) zich uit. Daarom onderzoeken we het lichaam ook daar waar je geen pijn ervaart maar waar wellicht wel een disfunctie zit. Vervolgens gaan we de disfunctie behandelen. Door wederom de functie te testen zien we vaak direct al een verbetering.
Vervolgens is het van belang dat er weer bewogen/ getraint gaat worden. Kortom, functie vragen! Het lichaam (weer) laten doen wat het moet doen.

Ervaar je acute of al langer durende (chronische) klachten? Maak dan een afspraak.